Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Program Tanımları

Sıra Başlık Açıklama
1 Kuruluş T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi 28 Mart 2006 tarihli ve 26122 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Kanun No: 5475, Kabul Tarihi: 22.03.2006) Kanun ile Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından İstanbul’da kurulmuştur. Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu bünyesinde 2008-2009 döneminde 4 yıllık lisans programı olarak eğitim-öğretime başlamış olup, 2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren Sağlık Yüksekokulu yerine kurulan Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretime devam etmektedir. Üniversite/Kurum ismi 18 Ocak 2019 tarihinde T.C. Demiroğlu Bilim Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Eğitim-öğretim sırasında Beslenme ve Diyetetik Bölümü Programı’nda yer alan teorik bilgiler sağlık kuruluşlarında yapılan uygulamalar ile pekiştirilmekte ve mesleki uygulama beceri ve yeteneğine sahip Diyetisyen yetiştirilmektedir. Bölüm ilk mezunlarını 2012 yılında vermiştir. Mezunların diplomaları T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilmektedir.
2 Kazanılan Derece Beslenme ve Diyetetik Alanında Lisans Diploması Derecesi
3 Derecenin Düzeyi Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi: UYÇ; Lisans 6. DüzeyAvrupa Yükseköğretim Alanı için Yeterlilikler Çerçevesi (QF-EHEA Qualifications Framework for European Higher Education Area); 1. DüzeyAvrupa Yasam boyu Öğrenim Yeterlilikler Çerçevesi(European Qualifications Framework for Lifelong Learning - EQF/LLL); 6. Düzey
4 Kabul ve Kayıt Koşulları Beslenme ve Diyetetik Bölümü, lise veya muadili bir eğitimi tamamladıktan sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucunda Alan Yeterlilik Testleri sayısal puan türüne göre öğrenci kabulü gerçekleştirmektedir.
5 Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar Beslenme ve Diyetetik Bölümü'ne yatay veya dikey geçiş yapılabilmesi için Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş ve Demiroğlu Bilim Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde belirtilen koşullara sahip olmak gerekmektedir. Başvuran öğrencilerin değerlendirilmesi Demiroğlu Bilim Üniversitesi Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi ve Demiroğlu Bilim Üniversitesi Ön Lisans Düzeyindeki Diploma Programlarında Kurumiçi; Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Diploma Programlarında Kurumlararası (Yurtiçi-Yurtdışı) ve Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik (Ek Madde-1) kapsamında Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Yönergesi uyarınca yapılmaktadır.
6 Yeterlilik Koşulları ve Kuralları Beslenme ve Diyetetik Bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak için öğrencinin ilgili öğretim planında yer alan tüm derslerinden başarılı olması, 240 AKTS kredisini tamamlamış olması ve ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.
7 Program Profili Beslenme ve Diyetetik Öğretim Programı, teorik ve uygulamalı dersler ile mesleki alan uygulama ve staj çalışmalarını içermektedir. Programda zorunlu dersler yanında seçmeli dersler de yer almaktadır. Öğrenciler, pratik çalışmalara fiilen katılmaktadırlar.
8 Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) Diyetisyen, alanında eğitim almış, bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıklarını değerlendirerek bireye ve gruplara yönelik beslenme yöntem ve içeriklerini analiz edebilen, onlara uygun beslenme usul ve niteliklerini belirleyen, beslenme planlaması yapan ve beslenme alışkanlıklarını düzeltme konusunda yetkin olan ve beslenme eğitimini yapabilen kişidir. Mezunlar akademik alanda çalışan kurumların yanı sıra, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakım evlerinde, ana-çocuk sağlığı kurumlarında, diyaliz ünitelerinde, toplum sağlığı kuruluşları ve özel diyet polikliniklerinde yönetici, eğitici, araştırıcı olarak görev almaktadırlar. Besin endüstrisi, eğitim kurumları, banka, restoran, otel ve yemek fabrikaları gibi toplu beslenme hizmeti sunulan kurum ve kuruluşlar, sağlıklı yaşam merkezleri, güzellik ve spor merkezleri, spor kulüpleri gibi kuruluşlar mezunların diğer çalışma alanlarıdır.
9 Üst Derece Programlarına Geçiş Yükseköğretim Kurumu ve ilgili yükseköğretim kurumunca belirlenmiş şartları sağlayan öğrenciler yüksek lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra doktora gibi lisansüstü eğitimlerine devam edebilmektedir.
10 Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme işlemleri Demiroğlu Bilim Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca gerçekleştirilmektedir. Bir dersteki başarının ölçülmesinde, o derse ait yarıyıl içi çalışmaları ile bitirme sınavlarında sağladığı başarı dikkate alınır. Başarı baraj notu 4.00 üzerinden en az 2.00’dır. Başarı notunun hesaplanmasında mutlak değerlendirme sistemi kullanılır. Bir dersten A, A-, B+, B, B-, C+, C ve G harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.
11 Mezuniyet Koşulları Beslenme ve Diyetetik Bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak için öğrencinin ilgili öğretim planında yer alan tüm derslerinden başarılı olması, 240 AKTS kredisini tamamlamış olması ve ağırlıklı genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış olması gerekmektedir.
12 Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) 0
13 Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) Kavaklı İstiklal Mah., Çizgi Sk. No:10 Silivri/İstanbul; Dr. Öğr. Üyesi Tuba KAYAN TAPAN tuba.kayantapan@demiroglu.bilim.edu.tr
14 Bölüm Olanakları Öğrenciler T.C. Demiroğlu Bilim Üniversitesi afiliye hastanelerinde uygulamalı eğitim imkânı bulmaktadırlar. Beslenme İlkeleri Laboratuvarı, Beslenme Antropometri Laboratuvarı ve Besin Kimyası ve Analizleri Laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerin kullanımına açık ortak bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır.

Program Çıktıları

# Açıklama
1 İnsan fizyolojisi, besinlerin yapısı ve sağlık üzerine etkileri, sağlığın korunması, hastalıkların tedavisinde besinlerin doğru ve etkin kullanımı, ilaç-besin etkileşimleri, insan psikolojisi gibi beslenme ve diyetetik alanındaki temel ve güncel bilgileri kullanır.
2 Besin ögelerinin yapısı ve insan vücudundaki kullanımı, etkileri ile ilgili bilgileri değerlendirir ve kullanır.
3 Beslenme ve diyetetik alanındaki bireysel ve toplumsal konularda araştırma planlayabilme, uygulama yapabilme, araştırma verilerini değerlendirebilme ve raporlayabilme gibi temel araştırma yöntemlerini uygulayabilecek bilgiyi edinir.
4 Besinlere uygulanacak işlemleri, besinlerin içeriği ve değişimleri inceleyecek analiz yöntemlerini açıklar ve uygular.
5 Mesleki bilgi birikimini kullanarak beslenme ve sağlık alanına ait çalışmaları bağımsız veya multidisipliner olarak yürütür; araştırma, proje ve etkinliklerde aktif rol alır.
6 Beslenme ve diyetetiğin farklı uygulama alanlarında güncel teknolojileri, ekipmanları, bilişim uygulamalarını kullanarak karşılaşılabilecek sorunları belirler, öznel ve eleştirel değerlendirmeler yapar, bireye ve topluma uygun çözümler geliştirme ve uygulamada yetkinlik kazanır.
7 Mesleğin tüm çalışma alanlarında kanıta dayalı güncel bilgiler ışığında karşılaşılan sorunları çözmede bireysel ve bir ekibin üyesi olarak ileri düzeydeki çalışmalarda sorumluluklarını yerine getirir.
8 Mesleki ve kişisel gelişimini sağlayamaya ve devam ettirmeye yönelik olarak bilimsel bilgiye ulaşmaya çaba gösterir, edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla mesleki uygulamalarda kullanır.
9 Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını, diğer disiplinlerin çalışanları ile iş birliği yaparak bireysel ve toplumsal düzeyde kavrar, mesleki çözüm önerilerini geliştirir, önerilerin uygulanmasında ilgili kişi ve kurumlar ile sözlü ve yazılı iletişim kurar.
10 Türkçe ve en az bir yabancı dil kullanarak bilgiye ulaşır, ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanları ile iletişim kurar.
11 Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilgili güncel teknolojileri, ekipmanları, bilişim uygulamalarını takip eder, kullanır.
12 Bireysel ve toplumsal beslenme durumunu saptayarak gözlemleri değerlendirir; birey ve topluma yeterli ve dengeli beslenmede yol gösterir.
13 Beslenme ve diyetetik alanındaki bireysel ve toplumsal konularda araştırma planlayabilir, uygulama yapabilme, araştırma verilerini değerlendirebilir, raporlayabilir ve araştırma sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerlere uygun hareket eder.
14 Beslenme ve Diyetetik alanındaki yasa, yönetmelik, mevzuat, ilkeler çerçevesinde sosyal adalet, kalite kültürü, kültürel değerlerin ve çevrenin korunması konularında yeterli bilince sahip olur.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
BİLGİ 1 X X X
BECERİ 2 X X X
BECERİ 3 X X X
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği) 4 X
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği) 5 X
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği) 6 X
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği) 7 X
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği) 8 X
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği) 9 X
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) 10 X X
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) 11 X X
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) 12 X
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) 13 X
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) 14 X
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik) 15 X X
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik) 16 X X

Ders Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T A LC EC C
Yıl 1 Semester 1
701001032017 Temel Kimya-I Zorunlu 3.00 0.00 0.00 4.00 3.00
701001052015 Fizyoloji-I Zorunlu 2.00 0.00 0.00 4.00 2.00
701001312015 Türk Dili-I Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
701001612015 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
701001072019 Anatomi-I Zorunlu 2.00 2.00 0.00 4.00 3.00
701001132019 Halk Sağlığı Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
701001152019 Mesleki Oryantasyon Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
701001512022
Seçmeli-I
Temel Matematik
Tıbbi Terminoloji
Konuşma Sanatı ve Diksiyon
Türk İşaret Dili
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
701001412024 İngilizce-I Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
701001012024 Beslenmeye Giriş Zorunlu 2.00 2.00 0.00 5.00 3.00
Yıl 1 Semester 2
701001042017 Temel Kimya-II Zorunlu 3.00 0.00 0.00 5.00 3.00
701001062015 Fizyoloji-II Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
701001102017 Demografik Yapı ve Sağlık Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
701001322015 Türk Dili-II Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
701001422015 İngilizce-II Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
701001622015 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
701001082019 Anatomi-II Zorunlu 2.00 2.00 0.00 3.00 3.00
701001502019
Seçmeli-II
Beslenme Antropolojisi
İletişim
İlk Yardım
Bilgi Teknolojileri ve Uygulamaları
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
4.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
701001122024 Beslenme İlkeleri Uygulamaları-I Zorunlu 0.00 0.00 2.00 3.00 1.00
701001022025 Beslenme İlkeleri-I Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
Yıl 2 Semester 1
701002152019 Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması Zorunlu 2.00 0.00 0.00 4.00 2.00
701002012009 Beslenme Biyokimyası-I Zorunlu 2.00 0.00 0.00 4.00 2.00
701002092018 Besin Kimyası-I Zorunlu 3.00 0.00 0.00 3.00 3.00
701002112018 Besin Kimyası Analizleri-I Zorunlu 0.00 0.00 2.00 2.00 1.00
701002052018 Tıbbi Biyoloji ve Genetik Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
701002072016 Genel Mikrobiyoloji Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
701002512024
Seçmeli-III-I
Gıda Katkı Maddeleri
Mesleki İngilizce-I
İç Hastalıkları-I
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
701002612024
Seçmeli-III-II
Egzersiz Fizyolojisi
Besin Toksikolojisi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
3.00
3.00
3.00
3.00
2.00
2.00
2.00
2.00
701002032024 Beslenme İlkeleri-II Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
701002132024 Beslenme İlkeleri Uygulamaları-II Zorunlu 0.00 2.00 0.00 3.00 1.00
Yıl 2 Semester 2
701002022016 Beslenme Biyokimyası-II Zorunlu 2.00 0.00 0.00 4.00 2.00
701002042018 Besin Kimyası-II Zorunlu 3.00 0.00 0.00 4.00 3.00
701002062018 Besin Kimyası Analizleri-II Zorunlu 0.00 2.00 0.00 2.00 1.00
701002082024 Besin Mikrobiyolojisi Zorunlu 2.00 0.00 0.00 4.00 2.00
701002202024 Psikoloji Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
701002502024
Seçmeli-IV-I
Sağlık Hukuku
İç Hastalıkları-II
Mesleki İngilizce-II
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
701002602024
Seçmeli-IV-II
Egzersiz ve Spor Performansında Beslenme
Anne ve Çocuk Beslenmesi
Beslenme ile Bağlantılı Hastalıkların Fizyopatolojisi
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
8.00
4.00
4.00
4.00
3.00
3.00
3.00
3.00
701002522024
Seçmeli-IV-III
Besin Teknolojisi
Nutrigenetik
Sporcu Sağlığı
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
3.00
3.00
3.00
3.00
2.00
2.00
2.00
2.00
Yıl 3 Semester 1
701003092019 Enfeksiyon Hastalıkları ve Kontrolü Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
701003112021 Toplu Beslenme Sistemleri-I Zorunlu 3.00 0.00 0.00 4.00 3.00
701003012024 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik-I Zorunlu 3.00 0.00 0.00 3.00 3.00
701003032024 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları-I Zorunlu 0.00 2.00 0.00 2.00 1.00
701003052024 Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik-I Zorunlu 3.00 0.00 0.00 3.00 3.00
701003072024 Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları-I Zorunlu 0.00 2.00 0.00 2.00 1.00
701003132024 Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
701003512024
Seçmeli-V
Gastroenteroloji
Temel Yönetim ve Finansal Kavramlar
Özel Durumlarda Beslenme
Besin-İlaç Etkileşimi
Beslenme ve Diyetetik alanında Danışmanlık Eğitimi
Beslenme Destek Yöntemleri
Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
12.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
Yıl 3 Semester 2
701003522019
Seçmeli-VI
Kanser ve Beslenme
Besin Kontrolü ve Yasal Düzenlemeler
Çevre Kirlenmesi ve Korunma
Sağlık Ekonomisi
Nutrition
Biyoistatistik
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
6.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
701003562017 Menü Planlama Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
701003502021 Klinik/Alan Dış Kurum Stajı Zorunlu 0.00 0.00 0.00 6.00 0.00
701003142024 Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları-II Zorunlu 0.00 2.00 0.00 2.00 1.00
701003022024 Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik-II Zorunlu 3.00 0.00 0.00 3.00 3.00
701003062024 Toplu Beslenme Sistemleri-II Zorunlu 3.00 0.00 0.00 4.00 3.00
701003082024 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik-II Zorunlu 3.00 0.00 0.00 3.00 3.00
701003102024 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları-II Zorunlu 0.00 2.00 0.00 2.00 1.00
701003162024 İş Sağlığı ve Güvenliği Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
Yıl 4 Semester 1
701004032023 İşletmede Mesleki Eğitim-I Zorunlu 0.00 24.00 0.00 15.00 12.00
701004052023 Seminer Zorunlu 2.00 0.00 0.00 8.00 2.00
701004012024 Mezuniyet Projesi-I Zorunlu 1.00 0.00 0.00 7.00 1.00
Yıl 4 Semester 2
701004022024 İşletmede Mesleki Eğitim-II Zorunlu 0.00 24.00 0.00 15.00 12.00
701004042024 Mezuniyet Projesi-II Zorunlu 1.00 0.00 0.00 13.00 1.00
701004502024
Seçmeli-VIII
Kariyer Planlama
Bağımlılıkla Mücadele
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
1.00
1.00
1.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
2.00
2.00
2.00
1.00
1.00
1.00