Sağlık Bilimleri Fakültesi - Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Program Tanımları

Sıra Başlık Açıklama
1 Kuruluş İstanbul Bilim Üniversitesi, 28 Mart 2006 Tarihli ve 26122 Sayı No. lu resmi gazetede yayımlanan (Kanun No. 5475 Kabul Tarihi: 22.03.2006) kanun ile Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından kurulmuştur. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 16 Şubat 2018 tarihinde Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlı olarak eğitim ve öğretim programına başlamıştır.İstanbul Bilim Üniversitesi 28 Mart 2006 tarihli ve 26122 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan (Kanun No: 5475, Kabul Tarihi: 22.03.2006) Kanun ile Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından kurulmuştur. 18.01.2019 tarihinden itibaren ise “Demiroğlu Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak eğitim ve öğretime devam etmektedir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu bünyesinde 2008-2009 döneminde 4 yıllık Lisans Programı olarak eğitim-öğretime başlamıştır. 16 Şubat 2018 tarihinden itibaren ise Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlı olarak eğitim ve öğretime devam etmektedir. Programda teorik bilgiler uygulamalar ile pekiştirilmekte ve mesleki uygulama beceri ve yeteneğine sahip Fizyoterapist yetiştirilmektedir. Mezunların diplomaları T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından da tescil edilmektedir.
2 Kazanılan Derece Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans Derecesi
3 Derecenin Düzeyi Lisans
4 Kabul ve Kayıt Koşulları Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’ne giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite sınavında sayısal alanda yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, AYT Sayısal puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.
5 Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’ne giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak. Önceki öğrenmenin tanınması için Demiroğlu Bilim Üniversitesi Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi'nde belirtilen koşulları yerine getirmek.(http://www.istanbulbilim.edu.tr/pdf/yonetmelik/yonetmelik2.pdf)
6 Yeterlilik Koşulları ve Kuralları Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında lisans derecesi almak için 240 AKTS’yi başarılı ile tamamlamış olmak.
7 Program Profili Demiroğlu Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nün amacı insanların yaşam kalitesini koruma ve arttırma bilgi ve becerisine sahip çağdaş fizyoterapistler yetiştirmektir. Bu amaçla eğitimimiz sonunda öğrencilerin temel bilimler bilgisine sahip, mesleki becerilerini en üst düzeyde uygulayan, yaşam boyu öğrenme yetisine sahip ve mesleki tutumunu en üst düzeyde olan fizyoterapistler olarak yetişmeleri hedeflemiştir.Ders programı ve içerikleri ile ilgili bilgiye üniversitemiz web sayfasından ulaşılabilir.(http://www.istanbulbilim.edu.tr/akademik.php?bid2.3.2.3lantr )
8 Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) Bölüm öğrencileri, mezuniyetten sonra sağlığı koruma ve geliştirme, hastalıklarda erken iyileşme, fonksiyonelliği en kısa zamanda kazanma, komplikasyonları önleme ve yaşam süresini uzatmada görev almaktadır. Bu kapsamda sağlığı koruma ve geliştirme alanında sağlıklı yaşam kuruluşları, okullar, iş yerleri, fiziksel aktivite ve spor merkezleri, engelli kuruluşları, yaşlı evleri, anne çocuk sağlığı kurumları gibi alanlarda; birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında halk sağlığı uygulamaları içinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak aile sağlık merkezi, toplum sağlığı merkezi, sağlıklı hayat merkezi, iş sağlığı ve güvenliği biriminde çalışabilir. Fizyoterapistler sağlıklı kişilere yönelik alanlarda ve hastalıklara yönelik olarak birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri kuruluşlarında görev alabilirler. Hastanelerde, kardiyoloji, romatoloji, nöroloji, nöroşiruriji, plastik ve rekonstrüktif cerrahi, el cerrahisi, genel cerrahi, kadın doğum, göğüs kalp damar cerrahisi, çocuk cerrahisi, acil cerrahi, yanık, organ transplantasyonu, kulak-burun-boğaz, ortopedi, travmatoloji, meslek hastalıkları, pediatri, geriatri, fizik tedavi rehabilitasyon, hidroklimatoloji, su altı hekimliği, lepra, gibi farklı kliniklerde çalışabilirler. Fizyoterapistlerin çalıştığı yerlere örnek olarak spor kulüpleri, fabrikalar, huzur evleri, hapishaneler, sağlıklı yaşam merkezleri, evde bakım merkezleri, özel eğitim okulları, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, kaplıca kuruluşları verilebilir. Ayrıca üniversitelerde ve araştırma kurumlarında mezuniyet sonrası eğitimlerine devam ederek biliminsanı ve akademisyen olabilirler.
9 Üst Derece Programlarına Geçiş Üniversitelerde ve araştırma kurumlarında mezuniyet sonrası yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek araştırmacı veya akademisyen olabilirler.
10 Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme Demiroğlu Bilim Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür.(http://www.istanbulbilim.edu.tr/pdf/yonetmelik/yonetmelik2.pdf)
11 Mezuniyet Koşulları Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında lisans derecesi almak için 240 AKTS’yi başarılı ile tamamlamış olmak.
12 Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) 0
13 Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) Dr. Öğr. Üyesi Talar CİLACIBüyükdere Cad. Yazarlar Sok.No:17 34394 Esentepe Şişli / İstanbulTelefon: +90 (212) 273 26 90 (pbx) +90 (212) 273 26 91Faks: +90 (212) 275 89 54E-posta: talar.cilaci@demiroglu.bilim.edu.tr
14 Bölüm Olanakları Bölümümüzde eğitim alan öğrencilerin eğitim ve öğretiminde öğrenci merkezli yöntemler kullanılmaktadır. Eğitim programında temel bilimler ve klinik bilimlerin yer aldığı teorik, laboratuvar ve uygulamalı dersler, değişik alanlarda (hastane, rehabilitasyon merkezleri, özel eğitim kurumları, huzur evi, okullar, fabrikalar, vb)staj ve klinik uygulamalar yer almaktadır. Ders konuları, birinci sınftan itibaren, video, sanal ve klinik uygulama vaka analizi çalışmaları ile birlikte yürütülmektedir. Üniversitemize bağlı hastanelerde birinci sınıftan itibaren gözlemci olabilme şansına sahiptirler ve ikinci sınıftan itibaren aktif olarak klinik uygulamalara katılmaktadırlar. Eğitim süresince kütüphane olanaklarından fiziksel veya online kaynakları kullanabilmektedirler. Öğrencilere meslekleri ile ilgili değerlendirme, analiz yapma, program çizme, uygulama, yaşam boyu öğrenme ile ilgili bilgi beceri ve tutum kazandırılmaktadır.

Program Çıktıları

# Açıklama
1 Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanı ile ilişkili bilgi, beceri ve davranış tutumlarını kullanarak fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları için gerekli değerlendirme, analiz, tanımlama ve planlamayı yapar.
2 Toplumun sağlığını koruma ve geliştirmede fizyoterapi ve rehabilitasyon bilim alanının gereklerini, edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerilerini kullanarak en üst düzeyde uygular.
3 Sağlıklı ve hasta bireylerin her ortamda fizyoterapi-rehabilitasyon gereksinimlerini çağdaş yaklaşımlar doğrultusunda tespit eder, fizyoterapi programını planlar.
4 Kazanılan ileri düzeydeki bilgi, beceri ve mesleksel tutumları kullanarak fizyoterapi ve rehabilitasyon programını sistematik ve güvenli olarak etik ilkeler çerçevesinde uygular, gerektiği durumda sonlandırır.
5 Fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerini etkin ve yeterli biçimde organize eder, kalite ve organizasyon fonksiyonunun devamlılığı ve gelişimi için gerekli iş süreçlerini yönetir; sorunlara karşı bilgi ve kanıtlar doğrultusunda çözüm önerir.
6 Sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak mesleki ve akademik çalışmaları bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile etkin iletişim ve işbirliği içinde ekip üyesi olarak çalışır ve sorumluluk alır.
7 Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında kaliteli hizmet ve araştırma için kayıt tutar ve rapor hazırlar; araştırma ve proje uygulamalarının tüm aşamalarında yer alır.
8 Fizyoterapi ve rehabilitasyon bilim dalının gelişmesi ve uygulama alanlarının yaygınlaşmasını sağlamak için bilimsel proje ve araştırmalar planlar ve bu projeleri yürütür.
9 Kişisel gelişiminin devamlılığı için yaşam boyu öğrenmeyi benimser; bilgi teknolojilerini kullanır; kalite geliştirme ve alanla ilgili eğitim ve tanıtım programlarını destekler.
10 Toplumun fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında değişen ve çeşitlenen ihtiyaçlarına uygun sağlık politikalarının üretilmesini ve uygulanmasını destekler.
11 Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında hizmet verdiği kişilerle ve birlikte çalıştığı ekip üyeleri ile daha etkili çalışmayı gerçekleştirmek için iyi geliştirilmiş iletişim becerilerini uygular.
12 Hastalık durumunda gerekli olan fizyoterapi ve rehabilitasyon bilim alanının gereklerini edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerilerini kullanarak en üst düzeyde uygular.
13 Fizyoterapi ve rehabilitasyon bilim dalıyla ilgili uygulama alanlarının evrensel boyutta olmasına katkıda bulunmak için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalarda yer alır.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
BİLGİ 1 X X X X X X X X X X X
BECERİ 2 X X X X X X X X
BECERİ 3 X X X X X X X X X X
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği) 4 X X X X X X X X X X X
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği) 5 X X X X X X X X X X
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği) 6 X X X X
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği) 7 X X X X X
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği) 8 X X X X
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği) 9 X X X X
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) 10 X X X X X X X
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) 11 X X X X X
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) 12 X X X X X
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) 13 X X X X X
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) 14 X X
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik) 15 X X X X
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik) 16 X X X X X X X X X

Ders Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T A LC EC C
Yıl 1 Semester 1
703001012008 Anatomi-I Zorunlu 2.00 0.00 2.00 5.00 3.00
703001032014 Fizyoloji-I Zorunlu 3.00 0.00 0.00 5.00 3.00
703001052014 Fizik ve Biyofizik Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
703001072014 Tıbbi Biyoloji ve Genetik Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
703001092014 Fizyoterapistlik Mesleği ve Etik Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
703001312008 Türk Dili-I Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
703001612015 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
703001152018 İş Sağlığı ve Güvenliği Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
703001512024
Seçmeli-I
Psikoloji
Engelsiz Yaşam
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
703001412024 İngilizce-I Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
Yıl 1 Semester 2
703001022008 Anatomi-II Zorunlu 2.00 0.00 2.00 5.00 3.00
703001042014 Fizyoloji-II Zorunlu 3.00 0.00 0.00 5.00 3.00
703001322008 Türk Dili-II Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
703001422018 İngilizce-II Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
703001622018 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
703001502024
Seçmeli-II
Engelsiz Yaşam
Fizyoterapistler İçin Egzersiz
Günlük Yaşam Aktiviteleri
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
4.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
703001082024 Biyokimya Zorunlu 2.00 0.00 0.00 4.00 2.00
703001102024 Patoloji Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
703001122024 Mirobiyoloji Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
Yıl 2 Semester 1
703002072019 Mobilizasyon Teknikleri Zorunlu 2.00 2.00 0.00 3.00 3.00
703002032014 Nörofizyoloji Zorunlu 2.00 0.00 0.00 4.00 2.00
703002112013 Fizyoterapide Ölçme ve Değerlendirme Zorunlu 2.00 0.00 2.00 5.00 3.00
703002172011 Halk Sağlığı Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
703002092014 Radyoloji Zorunlu 1.00 0.00 0.00 2.00 1.00
703002012021 Nöroanatomi Zorunlu 2.00 2.00 0.00 4.00 3.00
703002612024
Seçmeli-III-II
Beslenme İlkeleri
İlk Yardım
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
1.00
1.00
1.00
2.00
0.00
2.00
0.00
0.00
0.00
4.00
2.00
2.00
2.00
1.00
2.00
703002512024
Seçmeli-III-I
Araştırma Yöntemleri
Sporcu Sağlığı
Normal Motor Gelişim
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
703002132024 Fiziksel Modaliteler ve Elektroterapi Zorunlu 3.00 0.00 0.00 4.00 3.00
Yıl 2 Semester 2
703002062014 Ortopedi ve Travmatoloji Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
703002142014 Klinik Elektroterapi Zorunlu 2.00 0.00 2.00 4.00 3.00
703002042014 Çocuk Gelişimi ve Sağlığı Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
703002102014 Nöroloji Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
703002082021 Romatoloji Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
703002502021 Klinik/Alan Yaz Stajı-I Zorunlu 0.00 0.00 0.00 5.00 0.00
703002522024
Seçmeli-IV-I
Bilgi Teknolojileri
Biyoistatistik
Ezgersiz Fizyolojisi
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
4.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
703002602024
Seçmeli-IV-II
Terapötik Yoga
Omurga Sağlığı
Manipülasyon Teknikleri
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
1.00
1.00
1.00
1.00
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
703002162024 Tedavi Hareketleri Prensipleri Zorunlu 1.00 4.00 0.00 5.00 3.00
Yıl 3 Semester 1
703003032015 Farmakoloji ve Akılcı İlaç Kullanımı Zorunlu 1.00 0.00 0.00 2.00 1.00
703003052019 İç Hastalıkları Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
703003092010 Pulmoner Rehabilitasyon Zorunlu 2.00 2.00 0.00 4.00 3.00
703003132011 Biyomekanik ve Kinezyoloji-I Zorunlu 3.00 0.00 0.00 4.00 3.00
703003512024
Seçmeli-V-I
Pelvik Taban Rehabilitasyonu
Endüstride Fizyoterapi
İşletme
Fizyoterapide Teknolojik Gelişmeler
Geriatrik Rehabilitasyon
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
4.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
703003612024
Seçmeli-V-II
Pediatrik Rehabilitasyon
Sporda Fizyoterapi
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
6.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
703003172024 Ortez ve Rehabilitasyonu Zorunlu 2.00 0.00 0.00 3.00 2.00
703003072024 Nörofizyolojik Yaklaşımlar-I Zorunlu 2.00 2.00 0.00 4.00 3.00
Yıl 3 Semester 2
703003082011 Nörolojik Rehabilitasyon Zorunlu 2.00 0.00 2.00 3.00 3.00
703003262020 Psikososyal Rehabilitasyon Zorunlu 2.00 0.00 0.00 2.00 2.00
703003502021 Klinik/Alan Yaz Stajı-II Zorunlu 0.00 0.00 0.00 5.00 0.00
703003022022 Kardiyak Rehabilitasyon Zorunlu 1.00 2.00 0.00 2.00 2.00
703003182022 Nörofizyolojik Yaklaşımlar-II Zorunlu 2.00 2.00 0.00 3.00 3.00
703003162022 Ergoterapi Zorunlu 1.00 2.00 0.00 2.00 2.00
703003522024
Seçmeli-VI-I
Engelsiz Yaşam
Sağlıkta İletişim
Romatolojik Rehabilitasyon
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
4.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
703003602024
Seçmeli-VI-II
Manuel Terapi
Onkolojik Rehabilitasyon
Ortopedik Rehabilitasyon
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
703003702024
Seçmeli-VI-III
Yönetim ve Organizasyon
Biyomekanik ve Kinezyoloji-II
Protez Rehabilitasyonu
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
3.00
3.00
3.00
3.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
6.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
3.00
Yıl 4 Semester 1
703004012021 Klinik Uygulama-I Zorunlu 0.00 32.00 0.00 15.00 16.00
703004072021 Fizyoterapide Klinik Problem Çözme-I Zorunlu 2.00 0.00 0.00 4.00 2.00
703004052022 Bitirme Projesi-I Zorunlu 1.00 2.00 0.00 7.00 2.00
703004512024
Seçmeli-VII
Seminer
Engelsiz Yaşam
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
4.00
4.00
4.00
2.00
2.00
2.00
Yıl 4 Semester 2
703004022021 Klinik Uygulama-II Zorunlu 0.00 32.00 0.00 15.00 16.00
703004062022 Bitirme Projesi-II Zorunlu 1.00 2.00 0.00 7.00 2.00
703004082022 Fizyoterapide Klinik Problem Çözme-II Zorunlu 2.00 0.00 0.00 4.00 2.00
703004502024
Seçmeli-VIII-I
Engelsiz Yaşam
Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Özel Konular
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
2.00
2.00
2.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
2.00
703004602024
Seçmeli-VIII-II
Kariyer Planlama
Bağımlılıkla Mücadele
Seçmeli
Seçmeli
Seçmeli
1.00
1.00
1.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
2.00
2.00
2.00
1.00
1.00
1.00